andruyk писал(а):1) Чи можуть працівники воєнкомату виписувати повістки (уточнення даних і проходження медкомісії) на півроку вперед і на період, коли вже немає мобілізації? Чи можу я по тій повістці не явитися? 27 вересня - немає мобілізації.
Жодних обмежень на дату виклику до військового комісаріату діючим законодавством не встановлено (одна з причин вказана нижче). Більше того, при наданні відстрочки від мобілізації строком на 6 місяців, практика виклику до військомату для проходження медичної комісії рівно через півроку є логічною та зрозумілою. Неявка за викликом до військомату є правопорушенням, але відсутність мобілізації в даний час означає адміністративну відповідальність за ст. 210 КАП (в іншому випадку, вона була б кримінальною, за статтею 336 КК).
andruyk писал(а):2) Якщо я прийду на медогляд і мені знову дадуть відтермінування, чи має право військкомат виписати нову повістку в період, коли мобілізації немає. Тобто чи є законні підстави виписувати воєнкомом повістки, коли мобілізація закінчена, а нова не оголошена?
Як вказано вище, немає можливості посилатися на норми закону (через їх відсутність), які обмежують право військового комісаріату на виклик військовозобов'язаного. Також слід знати, що профільним законом допускається проведення прихованої мобілізації. Це означає, що громадяни не можуть про неї знати, а відповідний Указ не публікується в офіційних ЗМІ. Звичайно, така можливість є лише теоретичною, але законодавець не обмежив можливість виклику військовозобов'язаних до військкомату, зокрема, і з цих міркувань.